Xarxes socials i contacte

Xarxes socials i contacte:
            

11/07/2016

Forallac

Bona tarda, ja tornem a ser dilluns.

Avui us parlarem d'un petit poble de la província de Girona, FORALLAC, una unió de entitats locals que té el seu ajuntament a la localitat de Vulpellac. Compta, en total, amb 1705 habitants.

Peratallada, Forallac. (Font: Angela Llop)
Aquest municipi està format per 7 nuclis de població, que són Vulpellac, Fonteta, Peratallada, FitorSant Climent de Peralta, Canapost i Santa Susana de Peralta. Inicialment, va ser format per Fonteta, Peratallada i Vulpellac, que van donar lloc al seu nom amb la primera síl·laba de la Fonteta, la segona de Peratallada i la última de Vulpellac.

Per començar, Vulpellac, que limita amb La Bisbal d'Empordà, compta amb un nucli medieval d'estil gòtic considerat bé d'interès nacional. Per sobre de la sil·lueta dels edificis destaca el Castell de Vulpellac (del segle XVI) i l'esglèsia Sant Julià i Santa Bassilissa (antiga capella del Castell, que compta amb un campanar elevat). Encara es conserven algunes restes de la muralla que emvoltava Vulpellac, i fa saber quin era el seu recorregut.
Les construccions són edificacions de l'època i, a la zona més plana podem trobar algunes masies d'anys més propers a l'actualitat.
A causa de la seva proximitat a La Bisbal, s'hi han instal·lat negocis del sector de la ceràmica.

Vulpellac (Font: Josep Renalias)
Pel que fa a Fonteta, es tracta d'un altre nucli rural d'estil medieval al voltant de l'esglèsia de Santa Maria, caracteritzat pels seus estrets carrers empedrats. Està situat en un terreny bastant planer, però molt a prop de les Gavarres.

Peratallada és un conjunt històrico-artístic i també ha estat declarat bé d'interès nacional. El seu nucli medieval és dels més bonics i millor conservats de Catalunya. L'edifici més emblemàtic és el Castell de Peratallada (del segle X), que contè la Torre de l'Homenatge i el Palau, i està envoltat d'una muralla. Destaca, també, l'esglèsia de Sant Esteve.
El primer cap de setmana d'octubre s'hi celebra un Mercat Medieval.

Peratallada (Font: Mutari
La zona de Fitor es troba a la serra de les Gavarres, i s'ha acabat abandonant a causa del declivi de l'explotació del bosc. Tot i així, unia els camins per anar de Girona a la costa i al pla de l'empordà.
Malgrat tot, Fitor és ideal per a observar la natura gràcies als seus boscos. A més, conserva un dels grans nuclis megalítics de Catalunya.
L'esglèsia de Santa Coloma i el seu campanar són els elements que atrauen més visitants a Fitor.

Esglèsia de Santa Coloma, Fitor (Font: PMRMaeyaert)
Sant Climent de Peralta és un entorn molt natural en el qual destaca el dólmen de la carena Jonquet-Vidal, que es diferencia per la seva càmara secundaria.

A Canapost es recomana la visita al Puig dels Socors, des del qual es poden observar moltes de les localitats de la zona, en un entorn privilegiat. D'altra banda, també hi ha l'esglèsia de Sant Esteve, la qual és curiosa ja que té construccions de diferents èpoques històriques.

Esglèsia de Sant Esteve, Canapost (Font: Josep Renalias)

Santa Susana de Peralta és un nucli format per diversos masos que s'utilitzen de segona residència per gaudir de la tranquil·litat de l'entorn.

Les Festes Majors se celebren, a Fonteta, el segon cap de setmana de juliol; a Vulpellac el 19 i 20 d'agost; a Peratallada el 6 i el 7 d'agost i; a Sant Climent de Peralta el primer cap de setmana de setembre.

Esperem que acabeu de passar un bon dilluns, encara que hagi arribat el fred!
Fins demà.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada